Projektets samarbetspartners samlar expertis från näringsliv, akademi och ideell sektor för att utveckla EcoComp. Läs mer om projektets partners, testpiloter (både kompensatörer och leverantörer) och referensaktörer nedan.
Projektet leds av projektledare från Calluna AB. Det är uppdelat i åtta s.k. arbetspaket, där varje paket leds av en arbetspaketsledare. Projektets styrgrupp tar övergripande inriktningsbeslut och består av en representant från varje deltagande organisation.
Calluna AB – Projektägare, projektledare, arbetspaketledare 1 (PL), 3 och 8. Landets största naturmiljökonsult för tjänster inom biologisk mångfald och ekosystem. Över 100 anställda och mer än 20 säsongsanställda biologer, ekologer och GIS-specialister. Sveriges största privata arbetsplats för biologer med spetskompetens inom biologisk mångfald och Sveriges främsta experter inom bl.a. artskydd, Natura 2000 och hög kompetens inom olika typer av miljöprövningar. Har mycket god kännedom om många olika verksamheters förutsättningar och utvecklar nya metoder för att kunna möta kundernas behov. Kunder finns inom olika branscher exempelvis teknikkonsulter, infrastruktur, vindkraft, kraftledningar, täkter, kommunal planering, statlig naturvård. Har ambitionen att äga och driva EcoComp vidare i sin verksamhet tillsammans med relevanta aktörer.
Bergvik Skog Öst – Testpilot leverantör. En av Sveriges största ägare av skog, mark och vatten, ca 360 000 hektar i Mellansverige. Företaget ägs till ca 90 % av AMF Pension. Bergvik Skog Öst har hållbarhetsmål kring restaurering av skogsmiljöer som det råder brist på i skogen och för dialog med berörda länsstyrelser för att identifiera lämpliga restaureringsobjekt. För att ytterligare öka på takten i restaureringsarbetet arbetar företaget för affärsutveckling kring ekologisk kompensation.
Catena AB – Testpilot kompensatör. Börsnoterat fastighetsbolag som utvecklar, äger och förvaltar logistikanläggningar med inriktning på Skandinaviens storstadsregioner. Catenas anläggningar omfattas av detaljplaner, vilket gör dem till en potentiell kompensatör.
Corem AB – Testpilot kompensatör. Corem är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder lokaler och aktivt bidrar till stadsutvecklingen i tillväxtregioner. Bolagets vision är att skapa tilltalande och hållbara miljöer för framtidens företag, individer och samhälle. Det kräver ett aktivt byggande av stadsdelar, områden och olika näringslivskluster.
Ecoloop AB – Arbetspaketledare 7. Utvecklar hållbar användning av vatten, material och energi, specialiserade på masshantering såsom jord och avbaningsmassor. Maria Johansson är delägare, disputerad civilingenjör och konsult med kompetens att kunna ta fram kolberäkningsmodell tillsammans med Tobias Robinson som är geovetare och expert på markegenskaper.
Field – Arbetspaketledare 4 och 5. Företaget erbjuder ett brett urval av tjänster relaterade till skog och mark. Tjänsterna baseras på avancerad teknologi. Avdelning för fjärranalys är ledande inom bearbetning, analys och presentation av fjärranalysdata, särskilt med inriktning på data från flygburen laserskanning och hyperspektrala bilder. Field ägs av norska Terratec AS.
Framtidens Natur & Kulturarv – Testpilot leverantör. Part i Steg 1. Föreningen har som avsikt att stärka förutsättningarna för en rik natur och bibehållna kulturmiljöer. För att åstadkomma detta har föreningen utformat en plattform för ägande och förvaltande av mark som rymmer stora värden och som samtidigt är i behov av långsiktigt skydd och skötsel.
Handelshögskolan i Göteborg – Arbetspaketledare 2 och 6. Företagsekonomiska institutionen på Handelshögskolan deltar. Forskar inom Sustainable Finance, hållbara affärsmodeller och verkar för att bilda Sustainable Finance Centre. Göteborgs universitet deltar i IPBES, FN:s mellanstatliga vetenskapspolitiska plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Svenska kyrkan Linköpings stift – Testpilot leverantör och även potentiell kompensatör. Linköpings stift är ett trossamfund som omfattar norra Småland och Östergötland. Stiftet äger och förvaltar mark där produktiv skogsmarksareal uppgår till ca 28 700 ha. Marken är den viktigaste tillgången för att kunna betala prästlönerna.
Sollentuna kommun – Testpilot leverantör och kompensatör. Har både höga naturvärden och ambitioner att bygga bra bostäder för den växande befolkningen. Har därför tagit fram mål om hållbart byggande och arbetar med en koldioxidbudget för hela kommunen och har i sin nya grönstrukturplan antagit strategin att i första hand värna naturvärden och om det inte går arbeta med kompensationsåtgärder.
Södertörns Högskola – Institutionen för samhällsvetenskap bedriver forskning om ekologisk kompensation, projekt ECOPAL, finansierat av Naturvårdsverket. Projektet har undersökt och utvecklat metoder för att i praktiken kunna ta fram den s.k. trading-ratio som behövs för att beräkna omfattning av en kompensation baserat på förlust av biologisk mångfald.
ZeroMission – Partner och en del i styrgruppen. ZeroMission hjälper sina kunder med klimatstrategier, klimatberäkningar och klimatkompensation. Verkar på den frivilliga klimatkompensationsmarknaden och samarbetar med flera av Sveriges framsynta företag inom klimatområdet.
Referensaktörer
Arla Foods AB – Testpilot kompensatör i Arbetspaket 5. Arla Foods verksamhet har en stark koppling till mark och natur i Sverige. Företaget arbetar ständigt med att hitta de bästa sätten att minska samt balansera sina klimatutsläpp. EcoComp ger Arla Foods möjlighet att bidra till utveckling av högkvalitativ klimatkompensation i Sverige som kan bli en viktig komponent i företagets arbete att nå netto noll klimatutsläpp till 2045.
Länsstyrelsen i Västra Götalands län – Referensaktör i flera arbetspaket som berör myndighetens verksamhet. Landets länsstyrelser är nyckelaktör i miljöprövningar, fysisk planering och för jordbruket. Länsstyren i Västra Götalands län är Sveriges största länsstyrelse och har i SOU ekologisk kompensation föreslagits vara pilotlän för ekologisk kompensation.
Max Burgers AB – Testpilot kompensatör i Arbetspaket 5. Svensk hamburgerkedja som klimatkompenserat sen 2008 från jordbruket till gästens klimatutsläpp och har världens första klimatpositiva menu sedan 2018.
SIS (Svenska Institutet för Standarder) – Referensaktör standardisering. Arbetspaket 2. SIS utvecklar standarder och är spegelorganisation för ISO. Dialog med SIS kommer ske för att förbereda metoder som utvecklas inom EcoComp för standardisering i Steg 3.
SLU Artdatabanken – Referensaktör miljödata. Arbetspaket 4. Artdatabanken är ett kunskapscentrum för arter och naturtyper med digitala gedatabaser av stor betydelse för EcoComp.
Swerock AB – Testpilot kompensatör. Arbetspaket 5. PEAB/Swerock är en råvaruleverantör inom berg och stenkross med vana av prövningar enligt miljöbalken, verkande i en internationell miljö.
Vallentuna kommun – Referensaktör, potentiell testpilot kompensatör och leverantör. Arbetar aktivt med ekosystemtjänster och har tagit fram en ekosystemtjänstkartläggning för hela kommunen, med detaljerad ekosystemtjänstanalys av en fördjupad översiktsplan. EcoComp är ett bra komplement till kommunens arbete.
EcoComp genomförs med stöd av