Syftet med EcoComp är att utveckla en marknadsbaserad handelslösning för handel med biodiversitetskrediter och naturbaserad kollinlagring som gynnar den biologiska mångfalden och ekosystemen. Utmaningen som den biologiska mångfalden står inför idag, i kombination med klimatfrågan, har skapat en enorm efterfrågan på storskaliga åtgärder som både stödjer biodiversiteten och minskar växthusgaser i atmosfären. Samtidigt ska åtgärderna ge markägarna säkra inkomster till ett pris som marknaden är villig att betala. Projektet EcoComp sammanlänkar dessa två behov och kommer att möjliggöra för aktörer att kompensera för negativ ekologisk påverkan och klimatpåverkan som en del av sin dagliga verksamhet och i sitt hållbarhetsarbete.
I dagsläget finns inga verktyg som förenklar ekologisk kompensation eller handel med biodiversitetskrediter för verksamhetsutövare, i stället utvecklas kompensationer projektspecifikt. Det leder till få kompensationer och risk för låg trovärdighet och kvalitet. Handelsplattformen som utvecklas inom EcoComp innebär att verksamhetsutövare som önskar köpa biodiversitetskrediter eller krediter för naturbaserad kolinlagring kan hitta aktörer som levererar sådana tjänster, till exempel ägare av mark med höga naturvärden. Plattformen förväntas också användas av serviceföretag som förmedlar krediter samt av myndigheter. En av grundstenarna är att handelsplattformen ska baseras på avtal som kan verifieras och följas upp, och att de geografiska områden som levererar ekosystemtjänsterna ska vara synliga för tredje part. En annan mycket viktig del är skydd och åtgärder ska vara över lång tid, och att långsiktigheten också ska säkras juridiskt, möjligen med en ny typ av områdesskydd/erkännande utan statlig förvaltning.
Föregående EcoComp-projekt (med stöd från Vinnova Utmaningsdriven Innovation, UDI, steg 1) visade en stor efterfrågan samt att marknadsutvecklingen vad gäller kompensation är explosionsartad, starkt driven av nya ekonomiska regelverk. EcoComps fokus är en viktig breddning av marknaden, nämligen insatser som också kompenserar för biologisk mångfald. I fortsättningsprojektet (med stöd från Vinnova UDI steg 2) arbetade projektet med utveckling av:
1) affärsmodeller som kan tillämpas i stor skala och samtidigt vara kostnadseffektiva,
2) modeller, metoder och verktyg för matchning mellan verksamhetsutövare och leverantörer,
3) kravspecifikation gällande tekniken för plattformen, samt
4) prototyp för plattformen. Projektet kommer också att utreda finansieringslösningar samt lagar och regler.
EcoComp UDI steg 2 pågick 2021-2023 och består dels av parter som utvecklar systemet, dels av parter som är testpiloter. Projektet leds av Calluna och övriga parter är Handelshögskolan i Göteborg, Södertörns Högskola, Ecoloop, Foran Sverige, ZeroMission, Bergvik Skog Öst, Catena, Framtidens Natur & Kulturarv, Klövern, Linköpings Stift och Sollentuna kommun. Referensaktörer är SLU Artdatabanken, Länsstyrelsen Västra Götalands län, PEAB/Swerock, Arla Foods, Max Burgers, SiS och Vallentuna kommun.
Arbetspaketsledare var Maria Thorell, Calluna, Anders Sandoff och Viktor Elliott, Handelshögskolan i Göteborg, Pär Lönnerhed och Martin Samuelsson, Foran Sverige samt Maria Johansson, Ecoloop.
Projektarbetet i UDI steg 2 är nu avslutat och arbetsinsatserna fokuseras nu på att inrätta en svensk, och i förlängningen europeisk, standard för handel med biodiversitetskrediter och naturbaserad kolinlagring.